DA EN

Klaksvík - Hálsur - Klakkur

Fra det gamle færgeleje går du igennem byen og siden ad en grusvej, Ástarbreytin (kærlighedsstien), som går helt op på Hálsur. Bilister har mulighed for at parkere der.

Stien op på Klakkur er meget let at finde, selv om den ikke er tydeligt afmærket. Når du er kommet op til stien og står ved udmarkslågen, sigter du mod det højeste punkt nord for dig. Der står en varde på den første bakketop, som du kan orientere dig efter. I begyndelsen går du over gamle tørveheder. Hele vejen op på Klakkur er der græsbevokset og så godt som ingen sten. Dette er et af de få steder i landet, hvor man kan stå på ski om vinteren.

Her er mange fugle: strandskader, kjover, bekkasiner, hjejler, spover og sildemåger. Man kan også se ravn, og ved de sammenfaldne tørvestengemmer ses skærpiber og engpiber.

I dalen lige syd for Hálsur er der et sted, som man før i tiden kaldte á Vaktini. Sagnet fortæller, at her sad folk på vagt og holdt udkig efter fjendtlige skibe.

Når du er nået næsten helt op og kikker ned af fjeldets vestside, ser du Fagralíð. Her lå folkehøjskolen, som blev grundlagt i 1899, de første år, indtil den blev flyttet til Tórshavn. Her digtede Símun av Skarði den færøske nationalsang i 1906.

Oppe fra Klakkur har du en imponerende udsig i alle retninger (pas på, der er højt og stejlt). Mod vest ses Leirvíksfjørður med Gøtunes, Mjóvanes og - hvis det er klart vejr - også øen Nólsoy længst mod syd. Mod nord ses øen Kalsoy og Kalsoyarfjørður. På Kalsoy ses tre bygder, den nærmeste mod syd er Syðradalur, så kommer Húsar og Mikladalur. Længst mod nord ligger Trøllanes, som ikke kan ses herfra. I forgrunden ligger den majestætiske Kunoyarnes. Konoy er imponerende høj med sine seks fjelde over 800 meter. Mod øst ligger Haraldssund, og endelig har vi så Klaksvík, der breder sig ud under os. Oprindelig var der fire bygder her: Í Uppsølum, Í Gerður, Á Myrkjanoyri og Í Vági.

Når du kommer ned fra Klakkur, ser du foran dig Halgafelli og siden Háfjall. På den anden side af Klaksvík ser du Myrkjanoyrafjall og Kjølur. Det sidste navn kommer af, at fjeldet ligner en båd med kølen op.

Turen ender på samme sted, som den begyndte.

 

Kilde: "Færøerne til fods" udgivet af det færøske Turistråd i 2003

 

Klaksvík - Hálsur - Klakkur

Varighed: 3 timer frem og tilbage fra det gamle færgeleje, 1½ time fra Hálsur op på Klakkur og tilbage.

Sværhedsgrad: Let

Længde: 10 km

Højde: 0 m - 413 m

 

Færøerne består af 18 øer og der bor 52.122 indbyggere. Bliv klogere på Færøerne

Læs mere

Seværdigheder er der mange af på Færøerne. Her får du et lille indblik i de mange muligheder.

Læs mere

Alle vores pakkerejser inkluderer flyrejser - og vi flyver med Atlantic Airways eller SAS

Læs mere

Vi arrangerer både individuelle og grupperejser til Færøerne.

Læs mere

Færøerne første gang - med guide. 8 dage inkl. fly, hotel og 3 udflugter. Pris pr. person fra kr. 13.695,-

Læs mere

Weekend på vores fantastiske øer. 3 dage inkl. fly og hotel. Pris pr. person fra kr. 2.295,-

Læs mere